Winnaars Nielse wedstrijd voor creatiefste bijenhotel zijn bekend

Niel, 22 juni 2023 – Naar aanleiding van de Week van de Bij daagde het lokaal bestuur Niel de scholen in de gemeente uit om het creatiefste bijenhotel te bouwen en zo te zorgen voor broodnodige nestruimte en voedsel voor deze beestjes. De overwinning ging naar de volledige derde kleuterklas van GO! De Parel en 5 en 6 Hout van TA Den Biezerd.

Bijen hebben als bestuivers een cruciale rol in de natuur, maar ze vinden alsmaar moeilijker voedsel en een geschikte nestplek. Daarom stond de Week van de Bij (28 mei – 4 juni) dit jaar in teken van “Bed en Breakfast voor bijen”. Het lokaal bestuur Niel zette er met deze wedstrijd graag haar schouders onder.

En de winnaars zijn …

In totaal namen vijf klassen deel aan de wedstrijd. Bij GO! De Parel gingen de kleuters van de derde kleuterklas (K3A, K3B en K3C) samen de uitdaging aan. Zij bouwden drie bijenhotels. Bij TA Den Biezerd namen 5 en 6 Hout de handschoen op.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de creaties en kroonde alle deelnemende klassen tot winnaar. Zij werden vandaag gehuldigd op het gemeentehuis en kregen een diploma. Verder trakteerde het lokaal bestuur hen op een ijsje.

Bij-zonder plekje

De bijenhotels worden binnenkort in de Rupelgemeente geplaatst, bijvoorbeeld in het Wonderwoudje voor het gemeentehuis en op het grasperkje voor TA Den Biezerd.

“De klassen maakten stuk voor stuk straffe bouwwerken, bijna sterrenhotels voor bijen. Daardoor was het voor de jury niet makkelijk om te kiezen, en kronen we uiteindelijk iedereen tot winnaars. Proficiat aan alle leerlingen en leerkrachten! Ook met andere acties proberen we trouwens de biodiversiteit in de gemeente te boosten. Zo bekijken we of we op enkele plekken op een meer ecologische manier kunnen maaien, door bijvoorbeeld bepaalde stukken gras langer te laten groeien. Dat zorgt bovendien voor extra waterinfiltratie.” aldus schepen voor milieu en klimaat Kelly Breugelmans.

Eddy Soetewey, schepen voor onderwijs: “We kunnen allemaal iets doen om de bijen, en bij uitbreiding de strijd tegen de klimaatverandering, een duwtje in de rug te geven. Deze actie toont kinderen en jongeren dat ze ook met een kleine inspanning hun steentje kunnen bijdragen. We zijn heel blij dat de scholen onze actie ondersteunden.”

Voor meer informatie:
Lokaal bestuur Niel
Dienst Communicatie
communicatie@niel.be
03 451 11 10