Zomeractiviteiten

Bent u nog op zoek naar een leuke activiteit? Hieronder vindt u een overzicht van wat u deze zomer kan beleven in Niel. Opgelet: deze agenda is onder voorbehoud en kan wijzigen door strengere coronamaatregelen. Surf naar https://www.niel.be/activiteiten voor de meest actuele agenda.

Stem voor ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’!

Elk jaar kiest de provincie Antwerpen de ‘Wandeling van het jaar’. Dit jaar werden acht wandelingen genomineerd en met de ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’-route hoort ook de Rupelstreek tot de kanshebbers!

Tunnels zijn de gidsen op dit boeiende wandeltraject van 17 kilometer. De kleilaag werd immers vanaf de Rupel verder en verder afgegraven, al mocht men op sommige plaatsen niet afgraven omdat er een weg overheen liep. Dankzij de tunnels kon men de klei en de gedroogde stenen gemakkelijk van de kleiput naar de productieplaats en de steenovens langs de Rupel brengen.

De Rupelstreek mag fier zijn op haar steenbakkerserfgoed. Laat ons dus samen de Tunnelwandeling naar de overwinning loodsen. Stemmen kan tot 31 augustus. Trek intussen zelf ook uw stapschoenen aan om al dat moois te ontdekken. De wandelroute kan u online downloaden of ophalen bij het Huis van de Nielenaar of het Toerismekantoor Rupelstreek in de Schorre.

Meer info:

www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/wandeling-van-het-jaar/steenbakkerstunnels-herontdekt.html

www.toerismerupelstreek.be

T 03 880 76 25

 

Wandelzoektocht Hemiksem

Deze zomer is Hemiksem de uitvalsbasis voor de wandelzoektocht van Toerisme Rupelstreek. Aan de hand van kleurenfoto’s die op het parcours genomen werden, lost u dertig vragen op. Als u dan ook nog de schiftingsvraag goed inschat én het ingevulde formulier tijdig terugbezorgt, maakt u kans op mooie prijzen. De zoektocht is kort en gezellig en daarom zeker geschikt als activiteit voor het hele gezin, weer of geen weer. 

Deelnemen kan van 4 juni tot en met 17 oktober 2021. Voor 4 euro (3 euro voor inwoners van Hemiksem) kan u een deelnameformulier aankopen op een van volgende locaties om vervolgens op pad te gaan:

  • Infokantoor Toerisme Rupelstreek: De Schorre, Schommelei 1, Boom
  • Bibliotheek Hemiksem-Schelle: Heuvelstraat 111, Hemiksem
  • Bibliotheek Niel: E. Vanderveldelaan 30, Niel
  • Gemeentehuis Hemiksem: Sint-Bernardusabdij 1, Hemiksem
  • Volkshuis: Heuvelstraat 16, Hemiksem

Antwoordformulieren kunnen uitsluitend binnengebracht worden in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek tot uiterlijk zondag 30 oktober 2021. In november volgt de prijsuitreiking. Alle winnaars krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Meer info: www.toerismerupelstreek.be , T 03 880 76 25

Fotozoektocht Schorretrappers 

Ook in coronatijden moeten de benen worden gestrekt. En dat kan dankzij wielerclub WTC Schorretrappers in de vorm van een gloednieuwe fietsfotozoektocht, waarvan de opbrengst opnieuw aan het goede doel wordt geschonken! Tot en met oktober 2021 kunnen sportieve deelnemers van alle leeftijden de vijf Rupelgemeenten en Aartselaar al fietsend ontdekken tijdens een route van zo’n 35 km. De tocht start en eindigt bij Wielercafé De Musette in Boom (gelegen aan fietsknooppunt 26) en duurt zo’n drie uur (twee uur fietsen + een uur fotozoektocht).Natuurlijk wordt er ook een winnaar gekozen. Wie dat is, wordt in november bekendgemaakt. De hoofdprijs is wel alvast bekend: een Gazelle fiets ter waarde van €760!

Inschrijven voor deze fietsfotozoektocht kost €8. In de prijs zijn inbegrepen: een boekje met de fietsroute, de fotozoektocht en een consumptiebon die na aankomst bij De Musette kan worden genuttigd. Deze inschrijvingspakketten zijn verkrijgbaar bij de bandenautomaten (enkel muntstukken) naast het fietsmuseum De Velodroom, Onthaal De Schorre, Toerisme Rupelstreek en bij andere deelnemende gemeenten.

Met dank aan het provinciebestuur Antwerpen en het APB De Schorre in Boom.

 

Hoogtij zomer 2021 in het rivierpark Scheldevallei

Tussen Gent en Antwerpen kronkelt een prachtige ketting met blauwe en groene parels. De laatste jaren kreeg de Schelde er zelfs nog enkele parels bij! Zo vinden nieuwe of verloren gewaande soorten hun weg naar deze kersverse natuurgebieden. Fiets- en wandelnetwerken langs lieflijke dorpen breiden uit en kastelen openen de poorten.

We kunnen zoveel redenen bedenken om te houden van onze streek. En dat vieren we de hele zomer lang! Feest u mee?

Feestelijke fietsroute

We bieden een nieuwe beleving aan op de Baksteen fietsroute. U komt er bijvoorbeeld van alles te weten over het Sigmaplan dat ervoor zorgt dat de Scheldevallei beter beschermd is tegen overstromingen. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe het plan de natuur een enorme boost geeft. Het programma kan u online terugvinden.

Onze regio vervat in verhalen

In de Rupelstreek en Willebroek kan u vanaf 20 juni 2021 genieten van HOOGTIJ in verhalen. Onderweg krijgt u aan de hand van een audiofragment op maar liefst 13 stopplaatsen meer informatie over deze prachtige regio. In deze fragmenten speelt water de hoofdrol, zowel in het verleden als in het heden en de toekomst. De rivier met haar mysterieuze getijden en broeken is dan ook een dankbaar onderwerp voor een goed verhaal. De route doorkruist zes gemeenten: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Willebroek.

Meer info

Toerisme Rupelstreek vzw
Schommelei 1/3
2850 Boom
www.toerismerupelstreek.be

www.hoogtijscheldevallei.be